Låna

Så väljer du ett tryggt lån

Genom att lära dig jämföra rätt parametrar när du ska ta ett lån kan du öka chanserna att hitta det bästa lånet från smslån.io för just dig. Det tar lite tid att jämföra olika lån men det lönar sig oftast alltid att göra det.

Att ta ett lån kan för vissa kännas läskigt och nervöst, speciellt om det är första gången. För att göra lånesituationen tryggare är det en bra idé att tänka igenom lånebeslutet noga. Framförallt är det bra att jämföra totalkostnaden för olika lån och inte bara det du kommer betala varje månad. Det kommer löna sig i längden att ha kollat igenom vissa saker innan du tar lånet. Det allra viktigaste är att du oavsett vilket lån du tar väljer ett som passar just din ekonomiska situation.

Lånets totala kostnad
Det kan vara väldigt lockande att ta ett lån som har en låg månadskostnad. Men du behöver kontrollera vad den låga månadskostnaden beror på. För om återbetalningstiden är längre kan lånet i slutändan bli dyrare än det behöver. Titta därför på hur mycket lånet kommer att kosta dig i räntor och avgifter för att få en tydlig bild. Den totala lånekostnaden påverkas av ränta, olika avgifter, återbetalningstid och återbetalningsform.

Amorteringen påverkar kostnaden för lånet
Hur du väljer att betala av ett lån påverkar den totala kostanden för lånet. Återbetalningen ser olika ut beroende på om du väljer annuitetslån eller rak amortering. Med rak amortering minskar lånebeloppet successivt och därmed krymper räntekostnaderna också vilket ger en lägre månadskostnad ju mer du betalar av. Väljer du istället annuitetslån betalar du samma summa varje månad även om lånet blir mindre. Det kan vara en lägre månadskostnad men den totala kostnaden är viktig att kolla på eftersom den kan bli högre.

Jämför den effektiva räntan
När du ska jämföra olika lån med varandra är det bra att jämföra den effektiva räntan. I den effektiva räntan ingår räntekostnaderna och alla avgifter som tillkommer när du lånar pengar. För en privatperson kan det vara svårt att räkna samman den effektiva räntan. På grund av det är alla långivare tvungna att ange den effektiva räntan till en kund.

Ta dig tid att hitta ett bra lån
Det finns en rad olika lån på marknaden. Även om det känns jobbigt kommer du tacka dig själv för att du la ner lite extra tid på att leta fram det bästa lånet. Ett lån påverkar privatekonomin och därför är det betydelsefullt att hitta det förmånligaste lånet för dig.